Posted by: admin Comments: 0 0

Si funksionojnë lëvozhgat kimike?

Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishëm për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë.

Një lëvozhgë kimike është një trajtim i lëkurës që mund të zvogëlojë pamjen e puçrrave, dhëmbëzimeve, rrudhave dhe dëmtimit të diellit.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të lëvozhgës kimike, dhe ky artikull eksploron llojet dhe mënyrën e funksionimit të tyre. Ai gjithashtu shikon produkte pa recetë që përmbajnë përbërës të ngjashëm dhe gjithashtu mund të jenë efektive.

isfarë është një zhvishem kimik?

Lëvoret kimike janë trajtime kozmetike që përfshijnë përdorimin e acideve për të shfarosur lëkurën.

Acidi heq një sasi uniforme të qelizave të dëmtuara të lëkurës në të gjithë zonën e trajtimit. Kur të bëhet në mënyrë të përshtatshme, kjo lejon që lëkura të shërohet, me ndryshime minimale të dhëmbëzimit ose ndryshimeve të ngjyrave.

lëvozhgat kimike mund të ndikojnë në dy shtresa të lëkurës, epidermës dhe dermis. Epiderma është shtresa e jashtme e dukshme, dhe dermisi ulet vetëm poshtë. Kjo shtresë më https://harmoniqhealth.com/al/keto-light/ e thellë përmban mbaresa nervore, gjëndra djerse dhe gjëndra të flokëve.

Të gjitha lëvozhgat kimike heqin një sasi të kontrolluar të qelizave të lëkurës nga epiderma. Një zhvishem më i fortë gjithashtu mund të heqë një pjesë të vogël të dermis.

Dermatologët mund të përdorin lëvozhgë kimike për të zvogëluar shfaqjen e linjave dhe rrudhave të imëta ose për të adresuar:

 • Poret e zgjeruara

gjatë a Lëvore kimike, një dermatolog aplikon një acid eksfoliant – së pari në zonat më të trasha të lëkurës, siç janë mjekra, hunda dhe faqet, dhe pastaj në zonat më të holla rreth syve dhe gojës.

Pas lëvozhgës kimike, dermatologu mund të përdorë kompresa të kripura të ftohta për të hequr çdo eksfoliant të mbetur.

Ata mund të rekomandojnë mënyra të ndryshme për të ndihmuar lëkurën të shërohet, të tilla si aplikimi i një zgjidhje të dobët uthull ose zbutës i paqartë në fytyrë për disa ditë pas trajtimit.

Procesi mund të shkaktojë ënjtje dhe zhvishem, të cilat mund të duhen 1-2 javë për të shkuar larg, në varësi të thellësisë dhe intensitetit të lëvozhgës. Shtë e rëndësishme të mbani fytyrën të thatë dhe të mos bëni dush ose të përdorni larjen e fytyrës për 24 orët e para. Gjithashtu, mos përdorni përbërjen derisa lëkura të shërohet.

Llojet e lëvozhgës kimike

Ekzistojnë tre lloje të lëvozhgës kimike, bazuar në sa thellësisht ata shfarosin lëkurën:

 • Peels sipërfaqësore
 • zhvishem me thellësi të mesme
 • lëvozhgë të thella

Zgjedhja e duhur varet nga lloji dhe hija e lëkurës së një personi dhe çfarë çështje ata shpresojnë të adresojnë.

lëvozhgat sipërfaqësore

Dermatologët rekomandojnë lëvozhgë sipërfaqësore nëse çështjet e lëkurës ndikojnë vetëm në shtresën e sipërme të lëkurës, epidermën.

Për shkak se lëvozhgat sipërfaqësore nuk depërtojnë në shtresat më të thella, ato mbajnë një rrezik më të ulët të efekteve anësore dhe lëkura ka tendencë të shërohet më shpejt.

lëvozhgat sipërfaqësore duhen 1-7 ditë për t’u shëruar. Shtë e rëndësishme të vishni krem dielli gjatë kësaj kohe.

Për shkak se lëvozhgat sipërfaqësore janë lloji më i butë, një person mund të ketë nevojë për deri në pesë seanca për të parë rezultatet që dëshirojnë. Njerëzit mund të jenë në gjendje të kenë lëvore sipërfaqësore çdo 2-5 javë.

lëvozhgat me thellësi të mesme

Dermatologët mund të rekomandojnë lëvore me thellësi mesatare për:

 • rrudhat e imëta
 • Lëkura e dëmtuar nga dielli
 • Hiperpigmentimi i vogël
 • plagë të vogla puçrrash

Ato shkaktojnë ënjtje që përkeqësohet për 48 orë pas trajtimit dhe mund të shkaktojnë fshikëza.

Dermatologu ofron një zgjidhje që një person duhet të përdorë për të ndihmuar lëkurën e tyre të shërohet. Shtë gjithashtu e rëndësishme të shmangni ekspozimin e diellit gjatë kohës së rikuperimit. Dermatologu gjithashtu mund të përshkruajë një ilaç antiviral, të cilin një person merr për 10-14 ditë. Njerëzit mund të veshin grim pas 5-7 ditësh, por duhet të shmangin ekspozimin e përgjithshëm të diellit derisa lëkura të shërohet plotësisht.

Lëvore të thella

Dermatologët zakonisht nuk përdorin lëvozhgë të thella kimike. Për çështjet që prekin shtresat më të thella, terapia me lazer shpesh jep rezultate më të mira. Sidoqoftë, një dermatolog mund të rekomandojë një zhvishem të thellë nëse një person ka:

 • Dëmtimi i moderuar deri në të rëndë të diellit
 • Moderuar deri në rrudha të rënda
 • Hiperpigmentimi i moderuar deri i rëndë

Një person duhet të:

 • Rikuperoni në shtëpi.
 • Merrni ilaçe antivirale për 10-14 ditë.
 • Lani lëkurën me një zgjidhje të veçantë midis katër dhe gjashtë herë në ditë.
 • Aplikoni një vaj për 14 ditë, pastaj përdorni një hidratues të trashë.
 • Shmangni përbërjen për të paktën 14 ditë.
 • Shmangni ekspozimin e diellit për 3-6 muaj.
 • Acidi glikolik, acidi laktik dhe acidi citrik. Trajtimet eksfoluese në shtëpi shpesh përmbajnë këto acide.
 • Acidet beta-hidroksi: Acidi salicilik është një shembull, dhe është veçanërisht i dobishëm për lëkurën e prirur ndaj puçrrave dhe poret e zgjeruara.
 • Acidi Trichloroacetic: Dermatologët zakonisht e përdorin këtë në lëvozhgë kimike mesatare ose të thella.
 • Fenol: Ky agjent i fuqishëm kimik është i dobishëm në lëvozhga të thella.
 • Frostimi sinjalizon në fazën fundore të një lëvore. Prania dhe shtrirja e tij ndihmon mjekun të tregojë nëse lëvozhgën ka qenë mjaft e efektshme. Ekzistojnë tre nivele të ngricave:

 • copëza të veshjes së bardhë mbi lëkurën e kuqe
 • Një shtresë e përgjithshme e bardhë me skuqje nën
 • Një mbulim i plotë i të bardhës Veshje me pothuajse asnjë skuqje

Sidoqoftë, disa njerëz zhvillojnë efekte të pafavorshme të qëndrueshme, të tilla si:

 • Skuqja që zgjat me muaj Lëkura
 • Scarring
 • Rreziqet sipas ngjyrës së lëkurës

  Shumë dermatologë përdorin shkallën Fitzpatrick kur vendosin për një lloj lëvore për të rekomanduar. Kjo shkallë klasifikon lëkurën sipas gjashtë llojeve:

 • Lëkura e bardhë që gjithmonë digjet dhe kurrë nuk tans
 • Lëkura e bardhë që zakonisht digjet dhe nuk rrezohet lehtë
 • Lëkura e bardhë e errët që mund të digjet pak dhe tans
 • Lëkura e moderuar kafe që rrallë digjet dhe tans lehtësisht
 • Lëkura e errët kafe që shumë rrallë digjet dhe tans shumë lehtë
 • Lëkura e zezë që nuk digjet dhe tans shumë lehtë
 • Njerëzit me llojet e lëkurës 1, 2, ose 3 kanë një rrezik më të ulët të një zhvishem kimik duke ndryshuar ngjyrën e lëkurës së tyre ose duke shkaktuar dhëmbje. Kjo do të thotë që çdo lloj zhvishem mund të jetë i sigurt.

  Njerëzit me llojet e lëkurës 4, 5, ose 6 kanë një rrezik më të lartë të një zhvishem duke shkaktuar njollë të rëndë të lëkurës ose dhëmbje. Për këtë arsye, është e rëndësishme të vizitoni një dermatolog që ka përvojë me lëvozhgat kimike dhe lëkurën e ngjyrës.

  Në përgjithësi, lëvozhgat sipërfaqësore janë të sigurta për njerëzit me lëkurë kafe ose të zezë. Sidoqoftë, rreziku rritet me lëvozhgë me thellësi më të madhe. Një dermatolog duhet të ketë shumë përvojë dhe të përdorë kujdes ekstrem kur i jep një zhvishem me thellësi mesatare dikujt me lëkurë kafe ose të zezë. Ata nuk duhet të rekomandojnë ose kryejnë lëvozhgë të thella, për shkak të rrezikut të lartë të zbardhjes së lëkurës dhe dhëmbjeve.

  Trajtimet në shtëpi

  Shumë produkte tregtare përmbajnë të njëjtët agjentë të përdorur në lëvozhgat kimike. Sidoqoftë, ato përmbajnë përqendrime më të ulëta të acidit dhe kështu e shfarosin lëkurën gradualisht me kalimin e kohës.

  Produktet me përbërësit e mëposhtëm mund ta shfarosin lëkurën në një mënyrë të ngjashme me një zhvishem profesional, por me rezultate më pak dramatike:

 • Acidi glikolik: Kjo mund të trajtojë nivelin sipërfaqësor Pigmentimi, shenjat e buta të plakjes, linjat e imëta dhe dëmtimi i diellit.
 • Acidi laktik: Kjo është gjithashtu e dobishme për dëmtimin e vogël të diellit, linjat e imëta dhe hiperpigmentimin. Në mënyrë të ngjashme është efektive me acidin glikolik.
 • Acidi mandelik: Ky acid është efektiv për trajtimin e skuqjes sipërfaqësore dhe një ton të pabarabartë të lëkurës.
 • Acidi salicilik: Kjo mund të ndihmojë me lëkurën me vaj ose puçrra.

Një përzgjedhje e lëvozhgës kimike dhe produkteve exfoliting janë në dispozicion për blerje në internet.

Profesionale kundrejt trajtimeve në shtëpi

isshtë e rëndësishme të zgjidhni një dermatolog që ka përvojë me lëvozhgat kimike. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit me ngjyra, lëkura e të cilëve mund të jetë më e prirur ndaj efekteve anësore të lëvozhgave kimike.

Dermatologu do të shpjegojë se cili lloj zhvishem mund të jetë më i miri për lëkurën e një personi dhe cilat produkte do të mbështesin shërimin më pas.

Njerëzit me kushte më të rënda të lëkurës mund të kenë rezultate më të mira nga trajtimet profesionale, të cilat përmbajnë përqendrime më të larta të acidit sesa produktet tregtare.

Sidoqoftë, kostoja mund të jetë konsideratë. Një zhvishem sipërfaqësor mund të kushtojë të paktën 125 dollarë, ndërsa një zhvishem me thellësi mesatare është më e shtrenjtë. Sipas Shoqërisë Amerikane të Kirurgëve Plastikë, kostoja mesatare e një lëvore kimike është 644 dollarë. Kompanitë e sigurimeve nuk e mbulojnë koston, pasi lëvozhgat kimike janë trajtime kozmetike.

Produktet në shtëpi janë më të lira, por ato përmbajnë zgjidhje më të dobëta të kimikateve. Këto mund të jenë më të përshtatshme për njerëzit me shqetësime më të buta të lëkurës, siç është dëmtimi i vogël i diellit.

Ndërsa produktet nuk kërkojnë kohë joproduktive për shërimin, është akoma e rëndësishme të shmangni ekspozimin e diellit.

Acidet e forta mund të shkaktojnë efekte anësore serioze, edhe kur profesionistët i përdorin ato. Një person nuk duhet të përdorë kurrë agjentë kimikë me forcë profesionale në shtëpi. Edhe madje edhe përbërësit më pak të fuqishëm në produktet tregtare mund të çojnë në djegie. Përdorni këto me kujdes dhe ndiqni udhëzimet me kujdes.

Përmbledhje

Lëvorjet kimike mund të zvogëlojnë dëmtimin e lëkurës, duke i dhënë lëkurës një pamje më rinore ose të paqartë. Një dermatolog do të rekomandojë lëvozhgën kimike më të përshtatshme në varësi të shqetësimeve të një personi dhe llojit të lëkurës.

lëvozhgat sipërfaqësore janë më të sigurta për të gjitha llojet e lëkurës. Sidoqoftë, çdo lloj zhvishem kimik kërkon disa joproduktive për rikuperim dhe mund të shkaktojë efekte anësore, të tilla si skuqje, zhvishem lëkure dhe ndjeshmëri ndaj dritës së diellit.

Produktet komerciale përmbajnë versione më të dobëta të agjentëve në lëvozhgat kimike. Ato janë shumë më pak të shtrenjta se lëvozhgat profesionale, por ato kërkojnë më shumë kohë për të dhënë rezultate.

 • Mjekësia kozmetike/kirurgjia plastike

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.